MarkoCeder

 

Keski-uusimaa kirjoitti 7.5.2014, että Tupulaisia valtuustoseminaarin kohu Tallinnassa ei koskettanut.

Osallistuin 3. varavaltuutettuna valtuustoseminaariin Tallinnassa. Päätyöni projektipäällikkönä piti hoitaa luentojen tauoilla ja raportointi ilta-aikaan. Onneksi tämä on työssäni mahdollista, joten saatoin keskittyä luottamustoimen hoitoon valtuutettuna.

Tupun puheenjohtajana olen tyytyväinen luottamushenkilöidemme asenteeseen hoitaa valtuutetun tehtävät - osallistuimme luottamustehtäviin ohjelman mukaan ajallaan sekä juhlimme huumoripitoisesti ja omakustanteisesti vapaa-ajallamme pitkälle iltaan.

Seminaari ei sujunut kaikkien osalta aivan odotusten mukaan. Matkan jälkeen valtuuston puheenjohtaja Tuija Reinikainen esitti pelisääntökirjeen valtuustoryhmille, sillä kuntalaki §32 määrittää kunnan luottamushenkilön vastuun moraalista ja etiikasta: "Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla". Illan juhla jatkui koko seuraavan päivän niin, ettei osa kyennyt tai edes hallunnut osallistua virallisen ohjelman mukaan seminaariin. On kuitenkin huomioitava, että 90% luottamushenkilöistä hoitavat työn asiallisesti yhdessä kunnan johtavien virkamiesten kanssa. Asiallisuus ja huumori eivät ole toisiaan poissulkevia, sillä hauskaakin oli - kiitos ystävät !

Ensimmäisenä seminaaripäivänä Tuusulan toimialajohtajat ja asiantuntijat kertoivat metropolialueen selvitystyöstä, Keski-Uudenmaan kaupungin selvityksen etenemisestä ja Tuusulan toimialojen taloudellisesta tilanteesta ensimmäisen vuosineljänneksen osalta. Maaliskuussa kuntalaiset osallistuivat palveluiden kehittämiseen, jonka tuloksiin perehdyimme huolellisesti analysoiden. Valtuutetut toteuttivat ryhmätyön kuntalaisillan tapaan, jossa linjasimme palvelut, joihin olemme valmiit sitoutumaan. Pohdimme myös palveluiden rakenteellisten muutosten aikataulua. Tavoitteenamme on valtuuston kokous 9. kesäkuuta, jossa olisi päätettävä, mihin palveluihin Tuusulalla on varaa ?

Seminaarissa järjestettiin ensimmäisen päivän päätteeksi juhlaillallinen ravintola Platzissa. Pöytäkunnat oli nimetty niin, että luottamushenkilöiden ja virkamiesten oli luontevaa tutustua. Sain seurakseni mm. Tuuli Karjalaisen, Helena Hurrin, Risto Rämön, Paavo Juntusen ja Esa Ukkolan.

Toisena päivänä käsittelimme poliittista etikettiä karikatyyrinäytelmän pohjalta, kehittämistyön painopisteitä tuottavuusohjelmassa ja toimikunnan toiminnassa. Opiskelimme viestinnän ja vuorovaikutuksen merkitystä osana valmistelua, esittelyä ja päätöksentekoa. Oli muuten erittäin taidokkaita performansseja, johon olisi toivonut "pudokkaidenkin" osallistuvan, vaikka vain yleisöksi.

Ehdimme tutustua pikaisesti Tallinnan keskiaikaiseen vanhaan kaupunkiin ja 1300-luvulta peräisin olevaan Hellemannin kolmikerroksiseen torniin ennen paluuta laivalle. Tämä kävelyretki oli Paavo Juntuselle valmistautuminen Tuusulan marathonille seuraavana päivänä. Testasin hänen kilpailuviettiään 10€ arvoisessa Wilhelm Tell -tyylisessä keskiaikaisessa jousiammuntakilpailussa, jonka hän voitti 71-64; kokoomus vastaan Tupu. Valokuvat kilpailusta on saatavilla Sami Tammiselta. Onneksi pääpalkintona ja vedonlyöntikohteena eivät olleet pienet koulut vaan henkilökohtainen kunnia :-)

Marko Ceder

Tupu ry:n puheenjohtaja

 

Aaron2.jpg
Roosanauha