MarkoCeder

Keski-Uusimaassa Lukijan kynästä 3.10.2014

Koululiikunta ja opettaja ovat saaneet liikuntatunnin toteutuksesta kritiikkiä (Keski-Uusimaa 24.9) uimaopetuksen yhteydessä. Seikkaperäinen kirjoitus teki surulliseksi. Kiinnittäisin vanhempien huomion koululiikuntaa laajempaan huoleen lastemme liikunnasta yleensä, sillä vain yksi sadasta alakouluikäisestä liikkuu reippaasti 2 tuntia päivässä  - yläkoululaisista ei tilastojen mukaan yksikään (Helsingin Sanomat 27.9).

Tuusula on rakentanut päiväkotien ja koulujen yhteyteen uusia monipuolisia liikunta-alueita, joiden suunnitteluun nuoret ovat itse voineet toiveineen osallistua. Uusin Vaunukankaan liikuntapuisto vihittiin käyttöön juhlavasti koululaisten Unisef-kävelyn yhteydessä viikko sitten, jossa voi harrastaa trendikkäästi palloilua miniareenalla, kiipeilyä ja tasapainoilua sekä scoottausta ja skeittausta. Vastaavia lähiliikuntapaikkoja on jo aiemmin avattu Jokelan Notkopuistoon ja Kellokosken Roinilanpuistoon.

Uusien liikuntapuistojen toivoisi edistävän niin päiväkodin ja koulun liikuntaa kuin perheiden yhteistä vapaa-ajan viettoa liikunnan parissa - ovathan uudet arenat kaikkien vapaassa käytössä. Tuusulaan on rakennettu frisbeegolf-radat kaikkiin kuntakeskuksiin. Olemme panostaneet kuntoreittien ja puistojen viheryhteyteen hyvän ulkoilukokemuksen edistämiseksi sekä lasten seuraliikunnan tukemiseen, sillä koulujen liikuntasalit ovat tuusulalaisille seuroille ilmaiset.

Olosuhteet ovat Tuusulan ja Järvenpään uimahalleissa kunnossa, mutta elämykset syntyvät innostavasta ilmapiiristä, johon edellinen kirjoittajakin uimaopetuksen kritiikin kohdisti. Parhaillaan kouluihin suunnitellaan uutta opetussuunnitelmaa vuodelle 2016, johon Tuusulassa vanhemmat saivat osallistua aiemmin keväällä. Liikuntatunnista pohditaan hyvinvointioppiainetta, jossa opettaja toimisi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjänä opetusneuvos Matti Pietilän helmikuisen blogin mukaan. Kannatan hänen näkemystään hyvän koululiikuntaelämyksen vuoksi.  

Voisiko liikunnasta saada läksyjä, jossa perhe yhdessä toteuttaa yhteisen liikuntaelämyksen ?

Marko Ceder

Liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja (Tupu)

elämykset syntyvät innostavasta ilmapiiristä

Matias2.jpg
Roosanauha